SON DİNLENEN RADYOLAR Geçmişi Temizle
AçıK RADYO İSTASYONU DETAYLARI
Açık Radyo
Hakkında Bilgiler
13 Kasım 1995’te yayına geçen Açık Radyo, İstanbul ve çevresine yayın yapan “bölgesel” bir radyo istasyonu. Ayrıca, 92 ortaklı bir Anonim Şirket, ama, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar gibi çalışıyor, üç aşağı-beş yukarı eşit pay sahibi 92 ortağı olan bir kolektif. Hissedarların her birinde “ortaklık belgesi” olarak Abidin Dino’nun -1’den 100’e kadar numaralanmış– “Tuğralar” serisi litografilerinden biri var. Arkasında şu ibare yer alıyor:
“Özgür, bağımsız, demokratik” haysiyetli, duyarlı ve sıradışı bir radyo kurma projesine, 1995’te verdiğiniz desteğin Türkiye’de yeni projelere örnek olması dileğiyle…”
Faaliyetlerinde kâr amacı gütmeyen bir şirket olan Açık Radyo hiçbir çıkar ve sermaye grubuna bağlı değil. Tabiî devlete de. Çoğulcu demokrasi, hukukun üstünlüğü, temel insan hak ve özgürlükleri dışında, hiçbir “ideoloji”ye de bağlı değil. Dolayısıyla, bağımsız. Hatta, büyük para ve güç odaklarının sahipliği altında boğulan bir medya ortamında, Türkiye’nin –ve belki de dünyanın– ender bağımsız yayın organlarından biri olduğu da söylenebilir.
Şiârı
“Kâinatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine Açık Radyo”
Açık Radyo
Programcıları
15 yıllık yayın hayatı içinde, toplumun çeşitli kesimlerinden ve meslek dallarından gelen, kimisi de işsizler kategorisine giren ve yaşları 9 ile 75 arasında değişen 984 kişi Açık Radyo’da 870 program yaptı.
Haftada 7 gün 24 saat yayın yapan Açık Radyo’da şu anda her hafta 200 programcı, 134 ayrı program yapıyor. Konuklarımızla birlikte, Açık Radyo stüdyo ve koridorlarına her hafta yaklaşık 300 kişiyi sığdırdığımız ve bu insanların “curcuna”ya katkıda bulunmasına önayak olduğumuz söylenebilir.
Şu ana dek yayın yapmış ve/ya halen yapmakta olan programcıların bazıları, dünyanın dört bir yanından geliyor; Pasaportları itibariyle, Alman, Amerikalı, Belçikalı, Brezilyalı, Britanyalı, Bulgar, Dominikli, Fransız, İranlı, İspanyol, İtalyan, Kanadalı, Kostarikalı, Lübnanlı, Sudanlı, Yunanlı…
Açık Radyo programcılarının ortak özelliği, tümünün gönüllü olması; yani Açık Radyo’nun bütün programcıları hiçbir ücret almadan program yapıyor. Bu da, bilebildiğimiz kadarıyla, dünyada benzerine çok sık rastlanmayan bir olgu.
Açık Radyo’da bir kişi ölümünden sonra 6,5 yıl boyunca program yaptı (ailesinden izin alınarak); bir kişi de doğumundan önce 6 ay boyunca program yaptı (kendisinden izin alınmadan).
Açık Radyo
Bazı Konukları
Açık Radyo’da 14 yıl içinde yaklaşık 14,000 konuk ağırlandı. Noam Chomsky’den Richard Falk’a, Arundhati Roy’dan Naomi Klein’a, Robert Fisk’ten Joseph Stiglitz’e, Dani Rodrik’e, Bill McKibben’dan George Monbiot’ya, Hrant Dink’ten David Barsamian’a, Norman Finkelstein’dan Benjamin Barber’a, Hasan Cemal’den Can Dündar’a, Amira Hass’tan, Uri Avnery’ye, Gilberto Gil’den Tania Maria’ya, Mike Stoller’dan Hal David’e, Füruzan’dan Muhibbe Darga’ya, Fredrick Jameson’dan Thomas Pogge’ye, Vandana Shiva’dan Meena Seshu’ya, Yaşar Kemal’den Çetin Altan’a, M.Ali Talat’tan Bakır Çağlar’a, Çağlar Keyder’den Şevket Pamuk’a, İbrahim Ferrer’den Bertrand Cantat’ya, Gilbert Achcar’dan Samir Amin’e, Larry Coryell’den Mike Stern’e, İşkenceciden işkence kurbanına, AIDS hastasından travestiye, 3 yaşındaki genç biniciden 93 yaşındaki tecrübeli müzisyene, 8 yaşında küresel ısınma karşıtı aktivistten, 80 yaşında sinema makinistine, aşçıdan at arabacısına, otistikten genetik bilimciye, TESEV’den TEGV’e, KADER’den KAMER’e, Amnesty’den Greenpeace’e, on dört sene boyunca, her gün en az üç konuk….
Açık Radyo
Çalışanları
Halen Açık Radyo’nun 27 profesyonel çalışanı var. İdari ve teknik işleri yürüten bu kadronun yaş ortalaması: 34.
Uluslararası Bağları
Açık Radyo, Avrupa’nın 4 radyosu, Nova/Paris, Multikulti/Berlin, Mavi Tuna/Viyana, Radio 3/Varşova ile dünya müziği ve web alanında ortak projeler ve birçok “program değiş tokuşu” yaptı. Halen sürdürdüğü bir saatlik özel dünya müziği kuşağı RBB Multikulti Berlin, VDR Funkhaus, Radio Sweden P 6, Europa Köln ve Radio Bremen radyolarında da yayınlanıyordu. Şimdi aynı grubun internet radyosu olan MultiCult 2.0’da yayınlanıyor. Açık Radyo, Uluslararası Fransız Radyosu (RFI) ile dünya müziği konusunda işbirliğini sürdürüyor. Ayrıca, kâr gayesi gütmeyen bir çocuk radyosu olan Radijojo’nun yaşları 3 ilâ 13 arasında değişen programcılarının hazırladığı dünya müziği programları Açık Radyo’da yayınlanıyor. Uluslararası Putumayo Radyo Saati adlı Dünya Müziği programı 10 yıldan beri Açık Radyo’da düzenli olarak yayınlanıyor. 1949’dan beri Berkeley, California’dan yayın yapan KPFA radyosundaki Music of the World programı Açık Radyo’da da 30. yayın döneminde yayınlanmaya başladı.
Genel Sadası
Haber + Müzik + Kişilik’ten oluşuyor.
Sözel Program Konularından Bazıları
Haber ve yorum, genel kültür, felsefe, dil, çevre, ekoloji, doğum, kadın, çocuk, gençlik, üniversite, gönüllülük, İstanbul, Avrupa, Avrupa Birliği – Türkiye ilişkileri, Akdeniz, Anadolu, haklar, hukuk, barış hareketleri, savaş tarihi, tarih, matematik, zeka ve şans oyunları, bilim, teknoloji, bilim-kurgu, mitoloji, antropoloji, insan beyni, ekonomi, politik ekonomi, arkeoloji, meteoroloji, yerel yönetim, tasarım, mimari, dünya hikâyeleri, edebiyat, şiir, kitaplar, dergiler, drama, sinema, tiyatro, plastik sanatlar, şehircilik, müzecilik, iletişim, bilişim, internet, elektronik oyunlar, televizyon, psikiyatri, trafik, iş dünyası, çalışma hayatı, reklamcılık, tüketim toplumu, sağlık, beslenme, mutfak, şarap, ekmek, zeytinyağı, kahve, koku, futbol, spor, amatör spor, yıkanma kültürü, doğa, gezi, fotoğraf, amatör havacılık, atçılık, deniz ve yelkencilik, deprem ve âfetler, iş kazaları ve güvenliği, çocuk hakları, hayvan hakları, küreselleşme, sosyal hareketler, sivil toplum…
Müzik Programlarının “Tür”lerinden Bazıları
Dünya Müziği, Caz, Blues, Rock, “Oldies”, Folk, Klasik Batı Müziği, Klasik öncesi dönem müzikleri, Ortaçağ müzikleri, Troubadour müzikleri, Opera, Osmanlı-Türk Müziği, Türk Halk Müziği, Rebetiko, Sefarad şarkıları, Chanson, Punk müziği, Reggae, Dub, Rap, Hip Hop, Latin, Brezilya, Küba, Paraguay müzikleri, Operet, Konçertolar, Müzikal, çeşitli alt türleriyle Elektronik Müzik, serbest doğaçlama müzikleri, minimal müzik, deneysel müzik, sörf müzikleri, vampir müzikleri, Farsî müzikler, Hindistan müzikleri, Bollywood müzikleri, Sovyet, İskandinav, Amerikan, İngiliz, Fransız, Rus Senfonileri… Müzik âletleri üzerine yıllarca süren ayrı özel programlar: İnsan sesi, Viola da Gamba, Çello, Piyano, Gitar, Klarnet…
Açık Radyo
İletişim Bilgileri
Anafor Radyo Yayıncılık A.Ş
Cumhuriyet Caddesi, Üftade Sokak No:1
ERN Han, Kat: 5-6
34373 Elmadağ
İstanbul
Telefon:212-343 40 40 (pbx)
Faks:212-232 32 19
e-posta:[email protected]
Açık radyo dinlemek için sitemizi kullanabilirsiniz..Cd kalitesinde açık radyo dinleyebilirsiniz.
Açık Radyo
Frekans Bilgileri
Açık radyo 94.9 frekansından yayın yapmaktadır.
lasha de sela
ceylan ertem odalarda ışıksızım lütfenn
selam şarkı çalmaz mısınız istiyorum.
çalabiliyor benim gibi
lanet girsin tam sonunda açtım. neyse 00.00'da da radyo 1 'de 🙂
"zor değil" i nasıl listeye almazsınız inanamıyorum 🙂